EkoMisja- o nie marnowaniu jedzenia
Treść
W piątek, 25 października, uczniowie klas 2,3 B oraz 5 A,6 A i 5,6 UA, uczestniczyli w zajęciach warsztatowych, w ramach projektu „EkoMisja w podstawówce”.
To akcja skierowana do uczniów szkół podstawowych, a jej celem jest zwiększanie świadomości ekologicznej, w tym edukacja o tym jak nie marnować żywności i innych zasobów oraz prowadzić ekologiczny i zdrowy styl życia.
Nasi podopieczni zobaczyli i poznali sposoby przechowywania żywności dawniej i dziś, zasaady wyboru miejsca i warunków dla poszczególnych produktów. Następnie dzielili się własnymi doświaczeniami w temacie robienia zakupów, segregowania produktów do piwniczki, spiżarki, szafki czy lodówki. Ciekawość wzbudziła próbka pieczywa i grzybów pokrytych pleśnią.
Swoją wiedzę i umiejętności uczniowie wykorzystali w trakcie wykonywania zadań w ramach 4 mieszanych zespołów. Przy pomocy nauczycieli i wychowawców świetnie poradzili sobie z ćwiczeniami.
Z warsztatami wiąże się konkurs ogloszony na naszej stronie w poście pt.: Uwaga! Konkurs plastyczny dla smakoszy, EkoMisja na talerzu w dniu 15 pażdzernika. Zapraszamy zainteresowanych!
Teraz pozostaje poczekać na pamiątkowe nagrody i dyplomy!